Hoogtevrees - Als de angst je te hoog zit

Ik weet nog goed dat één van mijn eerste cliënten jaren geleden mijn praktijk binnenkwam met hoogtevrees. Mike was brandweervrijwilliger en kon al jarenlang zijn hoogtevrees onderdrukken door verschillende trucjes, die hij zichzelf had aangeleerd. Alleen met de jaarlijkse keuring kwam hij die vrees wederom tegen. Dit jaar zat de angst hem zo hoog dat hij zich ziek meldde voor de keuring.

Aangezien Mike veel vrienden bij de brandweer heeft, wilde hij graag van deze vervelende verlammende angst af en was het voor hem tijd om stappen te zetten en afscheid van zijn hoogtevrees te nemen. 


Therapie

Tijdens onze sessies gaf ik hem een andere kijk op zijn angsten. Ik vertelde hem dat zijn onderbewustzijn hem iets wil vertellen. Zijn onderbewustzijn wil hem eigenlijk beschermen tegen een negatieve ervaring uit het verleden. Vaak kunnen we dit niet los laten, omdat het gevoel zo sterk is. Meestal begint de angst heel klein, maar door iedere keer het gevoel opnieuw te ervaren, wordt deze sterker.

Met behulp van regressietherapie kwamen we er achter dat het onderliggende gevoel op zijn zevende was ontstaan. 


Controle verlies

Op de dag dat zijn angst zich had ontwikkeld,  was hij met zijn opa naar de kermis geweest en had het ontzettend naar zijn zin gehad. Toen ze thuis kwamen wilde zijn opa hem met enthousiasme optillen hem en in de vensterbank zetten. Echter was dit tegen de zin van Mike in: hij voelde zich daar namelijk al te groot voor. Toch tilde opa hem op en vanaf dát moment is er een anker ontstaan wat er voor zorgde dat hij voor zijn gevoel geen controle over hoogte heeft. Dit is langzaam een patroon geworden waardoor de hoogtevrees is ontstaan. Vaak zien we tijdens therapie dat de vrees niets met hoogte of diepte te maken heeft, maar met controle. Mike was dus de controle verloren over die situatie. 

Tijdens de tweede sessie hebben we nieuwe overtuiging geplaatst in het onderbewustzijn en hierdoor heeft hij nu weer rust en voelt zich kalm tijdens hoogte en diepe momenten. Mike kan met een gerust hart de ladder weer op.


Binnen 2 sessies was Mike vrij van zijn negatieve associatie


 Zo zie je maar: niemand wordt geboren met hoogtevrees maar ontwikkelt het vanuit een ervaring die gekoppeld is aan een negatieve emotie. 

Wil jij zelf ook bevrijden van onderliggende gevoelens? Kijk dan eens bij toepassingen en wellicht dat jij binnenkort ook tot één van de succesverhalen behoort.

Over de schrijver
Reactie plaatsen