Irreële angst - waar komt het vandaan?

Iedereen heeft wel eens angst ervaren. Angst is namelijk een natuurlijke beschermingsmechanisme van ons onderbewustzijn. Echter wanneer een angst een belemmering in je dagelijks leven wordt, dan is het een ander verhaal en noemen we het een irreële angst.


Wat is het verschil tussen een reële angst en een irreële angst?

Een reële angst is een normale reactie op een reële dreiging. Denk hierbij aan het oversteken van de weg en er komt onverwachts een snelrijdende auto aan. Hier volgt dan een schrikreactie op. Angst is een gevoel dat verwijst naar dreigend gevaar en gaat gepaard met lichamelijke verschijnselen door activatie van het autonome zenuwstelsel. Het lichaam wordt voorbereid op een ‘fight or flight’ reactie, met versnelde hartslag en ademhaling, verhoogde spierspanning, angstige gedachten en gedragingen zoals verstijven (freeze) of wegvluchten.

Met een irreële angst word je niet geboren, dit is uit een situatie ontstaan en heeft langzaam een patroon gevormd. Je hebt namelijk geen angst, maar doet het! Je bent ooit in bepaalde situatie zo geschrokken of die situatie maakte een dusdanig grote impact op je, dat je onderbewustzijn vanaf dat moment besloten heeft die situatie te registeren als gevaar. “Deze pijn wil ik nooit meer ervaren” en daarom ben je jezelf vanaf dat moment een nieuwe gedrag aan gaan leren: angstig gedrag vertonen om de pijn te vermijden. Dit doe je natuurlijk niet bewust, maar onbewust en dit sluipt er vaak langzaam in. Een irreële angst is daarmee niet meer dan aangeleerd gedrag.


Gevleugelde angst

Een voorbeeld uit mijn praktijk: Een vrouw van midden in de 50 kwam bij mij met angsten voor vogels. Deze angst was er al op jonge leeftijd, maar door het aangeleerde, vermijdende gedrag kon ze op die jonge leeftijd de angst goed onder controle houden (situaties met vogels ontwijken). Toen ze ouder was, ervaarde zij op een geven moment, toen ze in park liep, deze angst ook bij loslopende eenden. Hierdoor kon zij niet meer met haar kinderen het park in. In een nog later stadium durfde ze zelfs niet meer een terrasje te pakken bij mooi weer, want als er een blaadje van een boom naar beneden viel, dan dacht ze al dat het bijvoorbeeld een duif was. Ze zag overal wel vogels, ook al waren die er niet. Bij deze cliënt was de angst in de kinderjaren ontstaan en weet je hoe?

Met behulp van hypnotherapie kunnen we bij de kern van het ontstaan van de angst komen. Bij deze dame was de angst ontstaan rond de 4 jarige leeftijd. De moeder van deze dame had als hobby taxidermie (het opzetten van dode dieren). De moeder had een vogel opgezet en die boven de trap gehangen. Doordat het jonge meisje naar boven liep, opeens die opgezette vogel zag, hier zo van schrok en vervolgens geen troost en steun kreeg bij haar moeder, is er vanaf dat moment een basis neergelegd voor een irreële angst. En als je je daar niet bewust van bent, zal het onderbewustzijn hier een patroon van gaan maken om jou te beschermen tegen deze ‘pijn’. Bij deze dame was de angstige indruk uiteindelijk uitgegroeid tot een dwangmatige, vermijdende angst waardoor de wereld voor deze dame steeds kleiner en kleiner werd. 


Niet mee geboren

Maar een angst ontstaat vanuit iets: je bent er niet mee ter wereld gekomen. 

Een tip: Maak je iets mee waar je erg van geschrokken bent of iets wat een impact op je heeft, probeer dan uit die emotie te stappen en zie het als een eenmalige actie of situatie. Zo voorkom je dat het een patroon wordt. Je overtuigt eigenlijk je onderbewustzijn op onderbewust niveau dat het niet nodig is om in toekomstige, soortgelijke situatie jou te hoeven beschermen.


Middels hypnotherapie weer op één lijn

Nu denk je wellicht bij jezelf “Ik weet heel goed dat het niet realistisch is om met deze angst rond te lopen, maar hoe kom ik er vanaf?”. Hypnotherapie is een mooie en effectieve methode om je bewustzijn en onderbewustzijn weer op één lijn brengen. Hierdoor hoef je niet meer in gevecht met het onderliggende angstgevoel. Met behulp van hypnotherapie kunnen we binnen paar sessies jou weer de regie over je eigen leven terug geven. 


Of het nu gaat om een sociale angst, angst voor autorijden of verlatingsangst: voor vele angsten kun je bij mij terecht. Wil je hier graag meer over weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op om jouw specifieke angst te bespreken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen