Veel gestelde vragen over hypnotherapie en hypnose
Worden de sessies vergoed door de zorgverzekering?
Indien je aanvullend verzekerd bent worden de behandeling gedeeltelijk vergoed, let op dit verschilt wel per verzekeraar en per therapeut*. Wil je het zeker weten of jouw zorgverkerraar een gedeelte vergoedt? Ga dan naar deze website: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/hypnotherapie
* De behandelingen van Rachid worden echter niet vergoed.
Is hypnose een soort goochelen?
Bij hypnose wordt nog vaak gedacht aan showhypnose, waarin iemand grappige dingen moet doen. Hypnose is echter bedoeld om bij je onderbewustzijn te komen. Zie ook onze werkwijze.
Kan iedereen gehypnotiseerd worden?
Ja, iedereen kan gehypnotiseerd worden. Als jij er zelf voor open staat is de grootste stap al gezet.
Zie ik snel resultaat?
Iedereen reageert anders op hypnose. Voor sommige klanten lijkt het ondergaan van hypnose als het drukken op een lichtknop: zij ervaren grote veranderingen door één enkele sessie. Bij anderen lijkt het meer op het gebruiken van een dimmer: zij ervaren geleidelijke veranderingen. Zij kunnen dan een gedeeltelijke veranderingen zien door één sessie en dat wordt meer na verschillende sessies.
Kunnen jullie garantie bieden?
Hypnose werkt bij heel veel mensen. Waarschijnlijk zal het ook werken bij jou. Echter kunnen wij geen 100% garantie bieden voor succes. Bij hypnose is niet enkel de hypnotherapeut belangrijk: het gaat om de samenwerking. De cliënt moet helemaal klaar zijn voor hypnose en voor verandering, om zo de beste resultaten te kunnen verkrijgen. Mochten we merken dat het niet zal werken, dan zullen wij dit al bij de eerste sessie vermelden, zodat je geen verdere sessies hoeft te ondergaan.
Zal ik achteraf weten wat ik ervaren heb?
Ja. Tijdens de sessies ben je je zeer bewust van de ruimte om je heen en van de stem van de therapeut die je hoort. Na de sessie weet je alles nog.
Zal ik mijn geheimen vertellen onder hypnose?
Nee, hypnotherapie is geen waarheidsserum. Mensen kunnen, als ze dat willen, even goed (of zelfs beter) liegen tijdens de hypnose.
Wat als ik niet uit hypnose kom?
Het is een fabel dat je vast raakt in hypnose. Wel gebeurt het soms dat iemand zo aan het genieten is van het zalige gevoel van hypnose dat hij of zij (nog) geen zin heeft om de ogen te openen. Die persoon heeft dan iets meer tijd nodig om wakker te worden. Hier wordt dan de tijd voor genomen, zodat je alsnog uit de hypnose komt. Je wordt hierbij begeleid door een professionele therapeut, dus je kunt er van uitgaan dat je hoe dan ook uit hypnose zal komen.
Is er een intakegesprek?
Ja, in de eerste sessie wordt uitgebreid de tijd genomen om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie. Na dit gesprek gaan we aan de slag met hypnotherapie.
Hoe lang duurt een sessie?
De eerste sessie duurt altijd 90 min. De vervolg sessies tussen de 70 en 90 minuten.
Mag er iemand meekomen naar een sessie?
U mag gerust iemand meenemen naar de praktijk. Deze persoon mag de uitleg van de hypnose mee volgen. Zodra we het persoonlijke intakegesprek aangaan en tijdens de hypnosesessie zelf is het echter wel aan te raden dat die persoon even wacht in de wachtruimte voor een optimaal resultaat van de hypnosesessie. Extra mensen in dezelfde ruimte kunnen immers zorgen voor afleiding of voor moeizamere ontspanning.
Is hypnotherapie geschikt voor kinderen?
Ja, kinderen zijn zeer ontvankelijk voor hypnose. Wil je hier meer over weten neem dan even contact met ons op.
Is er een ethische code?
Het creëren van een veilige omgeving is onze eerste prioriteit. Uw persoonlijke gegevens, of de zaken die besproken worden, blijven strikt geheim tussen jou en de therapeut.
Kan ik hypnotherapie combineren met de behandeling van een psycholoog of een psychiater of een andere reguliere behandelaar?
Overleg met uw psycholoog of psychiater of eventuele andere behandelaars of deze combinatie mogelijk is. Het reguliere traject gaat altijd boven het alternatieve traject.
Klacht en tucht recht
Uiteraard hoop ik van harte dat onderstaande links niet nodig zullen zijn. Als je ontevreden bent over de therapie, of over mijn benadering, dan nodig ik je van harte uit om hier met mij over in gesprek te gaan. Voor het slagen van de therapie is het heel belangrijk dat de relatie tussen therapeut en cliënt goed is.
Mochten er toch dingen zijn waar je tegenaan loopt dan kun je bij onderstaande instanties terecht.
Mijn praktijk valt onder het klachtrecht van de NBVH en het tuchtrecht van de RBCZ.
Ik ben aangesloten bij de geschillencommissie van de SCAG. en bij de WKKGZ