Faalangst in de perfecte maatschappij

Veel mensen hebben wel eens met faalangst te maken. Dit moet echter niet verward worden met wanneer je bijvoorbeeld een eenmalige spanning en stress ervaart bij een examen. Dan spreken we namelijk niet van faalangst, maar eerder van examenvrees. Echter als je deze gevoelens ervaart bij iedere toets, bij meerdere handelingen in je werkzaamheden, op je werk tijdens vergaderingen of het houden van een presentatie, dan valt dit onder de noemer faalangst.

Faalangst kan zich op latere leeftijd ontwikkelen, maar ontstaat juist meestal in de jeugd. Tijdens hypnotherapie sessies zie ik vaak dat een negatieve ervaring op jonge leeftijd er voor zorgt dat er een zaadje geplaatst wordt, wat zich later manifesteert als faalangst. Dit kan bijvoorbeeld al ontstaan door een situatie waarbij een kind een antwoord geeft op een vraag van de juf en de andere kinderen hem uitlachen. Op dat moment kan het kind die situatie zo intens ervaren dat dit als een negatieve beleving wordt verankerd in het onderbewustzijn. Vervolgens rolt dit zich langzaam uit tot een patroon van faalangst.

Niemand wordt met faalangst geboren: het is iets wat je doet. Het is niet meer dan een aangeleerd gedrag door een ervaring of ( sociale ) omstandigheden.


Aangeleerd gedrag

Soms zie ik ook tijdens hypnotherapie dat de faalangst niet door een specifieke ervaring ontstaan is, maar dat men als kind het gedrag langzaam overgenomen heeft van de ouders. Zo sluimert angst om te falen er vaak langzaam bij in. Je bestaat voor 50% uit je moeder en 50% uit je vader. Als kind wil je graag deel uitmaken van het gezin en ook van het sociale systeem, dus ga je je aanpassen of dingen hetzelfde doen zoals je ouders. Voor jouw gevoel hoor je er dan bij en als kleintje denk je ook dat dit de juiste manier is. Dreumes zijnde ben je nog in onwetendheid over alles en vooral aan het ontdekken en leren. Dus als je vader angstig is voor bepaalde dingen, dan is de kans aanwezig dat je als kind daar ook een angst voor ontwikkelt.


Maatschappij

Indien je pas op latere leeftijd last krijgt van faalangst, komt dit meestal door onze prestatiegerichte en sociaal drukkende samenleving. We leven helaas in een maatschappij waar veel draait om geld, macht en status. Vaak zien mensen dit als noodzakelijke ingrediënten van het leven om gelukkig te kunnen zijn. Rationeel weet je waarschijnlijk ook wel dat succesvol zijn niet gelijk staat aan gelukkig zijn, maar toch word je onbewust meegenomen in de alledaagse draaikolk van prestatie en bewijzingsdrang waar wij met z'n allen in leven.

Een goed voorbeeld is de overvloed aan ‘sociale’ media kanalen. 80 % van wat daar op te zien is, zijn mooie en perfecte beelden van personen en hun ogenschijnlijk perfecte leventje. Dit creëert bij veel mensen op onbewust niveau al een druk waar velen zich niet eens bewust van zijn. Ook de reguliere media zoals televisie overladen je dagelijks met beelden van wat je allemaal kunt winnen, wat je moet willen hebben of bewijzen om de beste te zijn. Maar wie moet jou vertellen dat je de beste bent?

Ben je de beste wanneer 4 mensen met een jury naambordje voor zich jou dat noemen? Persoonlijk vind ik dat zeer beperkt. Want iedereen kan de beste zijn, maar dan op zijn of haar manier. Het gaat om de intentie die je neerzet en wat je met anderen wilt delen. Als iemand niet zingt zoals een ander die zijn geld er mee verdient, maar wel plezier erin heeft, dan is hij of zij op DIE manier de beste.


Kijk en vergelijk niet

Dit bovenstaande is natuurlijk nu door mij wat overtrokken, maar wat ik je echt wil meegeven is: probeer jezelf niet te meten met anderen, maar blijf dicht bij jezelf. Want wat is perfect? Het gaat erom dat jij je goed voelt bij wat je doet. Echter zodra jij je gaat meten of vergelijken met anderen, creëer je angsten door die zelfopgelegde druk. Durf te geloven in jouw ideeën, ook al zijn ze anders dan die van een ander. Dit zijn vaak JUIST de beste ideeën. Dit maakt jou uniek op jouw manier.

Tip: Vind je het moeilijk om dichtbij jezelf te blijven of merk je dat je jezelf (te) vaak vergelijkt met anderen? Trek je eens twee weken terug van de sociale mediakanalen en kijk wat minder tv. Door de vermindering van prikkels van buitenaf ga je jezelf beter voelen en word je minder geleefd. Wees daarbij niet bang dat je iets mist (FOMO), want die digitale maalstroom gaat toch gewoon door, met of zonder jou. Geniet daarom en pak jouw momenten die jij wil pakken. Jij bent de kapitein van jouw eigen schip!

Wil jij meer je eigen koers gaan varen en vervelende patronen doorbreken? Of dit nu is met faalangst of heel iets anders te maken heeft, ik help je hier graag bij middels hypnotherapie en/of coaching. Ik stem mij graag af op jouw hulpvraag. Neem vrijblijvend contact met mij op of plan gerust je afspraak in via mijn online agenda.

Over de schrijver
Reactie plaatsen