Traumaverwerking: verzacht de herinnering

We hebben allemaal in het verleden wel eens iets meegemaakt wat minder prettig voelde. Wanneer je hier dan aan terug denkt, kun je wederom dat minder prettige gevoel ervaren. Gelukkig maken de meeste emoties niet dusdanig veel impact op je gestel dat je volledige controle verliest en kun je naar verloop van tijd makkelijk op een andere manier naar de situatie kijken. Hierdoor accepteer je wat je hebt meegemaakt, laat je het minder prettige gevoel los en kun je door met je dagelijks leven.

Helaas zijn er echter soms momenten in ons leven die zoveel impact op ons maken, dat we niet met de emotie overweg kunnen en de controle erover kwijt raken. Vanaf dat moment willen we proberen deze emotie weg te stoppen of te vergeten en de draad weer proberen op te pakken. Soms gaat dat een tijd goed en soms zelf tientallen jaren, maar dan opeens komen er gevoelens van herinneringen naar boven uit het verleden waar we eigenlijk niet mee geconfronteerd willen worden. We spreken dan over een trauma, trauma betekent verwonding.


Verzorg je pijn

Persoonlijk zie ik een trauma als een wond die aandacht nodig heeft. Geef het de juiste verzorging en de wond zal helen. De herinneringen (het litteken) kunnen we niet weghalen maar de emotie (de wond) wel. Bij een trauma is er een ervaring die opgeslagen ligt in jouw onderbewustzijn, waar een onverwerkte emotie aan gekoppeld zit. Voor de één kan een trauma een overval zijn, voor de andere een ruzie met zijn ouders en weer iemand anders kan wegens een ontslag een dik trauma oplopen. Hier kun je geen weegschaal bij zetten, dat is totaal persoonsafhankelijk.

Wekelijkse ontvang ik cliënten in mijn praktijk die met onverwerkte emoties rondlopen. Vaak zijn mensen bang voor een confrontatie met hun emoties, omdat ze vrezen de controle over zichzelf te verliezen - die angst hoef je bij hypnotherapie niet te hebben. Die pijn wil eigenlijk zeggen: "Hey joehoe, er is een wond dus geef mij de juiste aandacht en verzorging!"


Hypnotherapie helpt

Met behulp van hypnotherapie kunnen we op een mooie manier de emotie gaan verwerken en de pijn weghalen bij de ervaring die er in het verleden aan gekoppeld is. Doordat de emotie geheeld wordt, wordt de ervaring een herinnering uit je leven zoals je nog honderdduizenden andere herinneringen heb opgeslagen in jouw onderbewustzijn. Met deze herinneringen ben je normaal gesproken ook niet steeds opnieuw bezig.

Nu de emotie verwerkt is, steekt de pijn niet meer boven alles uit en zal het ook niet meer je aandacht vragen. Vaak zie ik als het trauma verwerkt is er ook veel verandert op andere vlakken in het dagelijkse leven. Dat je beter je gevoel kunt uiten, bij je gevoel kunt komen en minder snel geïrriteerd of boos bent. Je hebt meer energie, kan weer genieten van de kleine dingen, je hebt een betere nachtrust of je slaapt dieper. Kortom: er komt weer een innerlijke rust waardoor er geen conflict meer is tussen jouw bewustzijn en onderbewustzijn.


Hulp nodig?

Loop jij met een trauma van een onverwerkte emotie rond en vind je het moeilijk om hier in de eerste stap te zetten? Door met mij vrijblijvend contact op te nemen, heb jij de stap al gemaakt en zal je merken dat er al een eerste last van je schouders valt. Vanuit hier help ik je graag met je trauma of onverwerkte emotie en laat ik zien dat de oplossing dichterbij is dan je denkt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen