Rouwverwerking: geef het een plek

Rouwverwerking is één van de meest dankbare thema’s die ik voor cliënten mag betekenen. Een rouwproces betekent niet altijd dat er iemand overleden is. Rouwen kunnen we namelijk in allerlei vormen doen: je kunt rouwen omdat je ontslagen wordt van je baan, je relatie verbroken is met je partner, je ziek bent en je moeite hebt om dit te accepteren of omdat iemand uit je familie geen contact meer wil. Toch is de meest bekende vorm van rouw wanneer we een dierbare moeten afstaan.

In de westerse maatschappij wordt helaas soms te weinig aandacht aan dit proces geschonken. Het scheelt ook per persoon hoe lang er voor nodig is om dit verdriet te kunnen verwerken. Er zit hier natuurlijk geen goed of fout aan: wanneer je jezelf maar de tijd gunt die je nodig voelt te hebben. De één praat er veel met anderen over, gaat er regelmatig op uit en kan het gevoel daardoor meer een plekje geven en de andere persoon trekt zich terug en heeft ruimte voor zichzelf nodig. Het belangrijkste is dat je na een bepaalde tijd merkt dat je vooruit gaat, weer beter in je vel gaat zitten en innerlijke rust ervaart wanneer je terugdenkt aan die of datgene je verloren bent.


Door jakkeren

Helaas zie ik vaak dat mensen te snel doorgaan met het leven en de pijn enkel rationeel verwerkt wordt in plaats van op gevoelsniveau ( het onderbewustzijn). Hierdoor wordt het gevoel weggestopt en onderdrukt om maar snel de oude draad weer op te kunnen pakken. Het kan dan alleen zomaar zijn dat na x aantal jaar opeens het verdriet weer boven komt en je dan eigenlijk niet begrijpt waarom het je nog zo raakt. Dit heeft te maken met de onverwerkte pijn die alleen maar tijdelijk geparkeerd was. Dit is ook logisch, want ons brein wil pijn vermijden en lost deze het liefst zo snel mogelijk op.


Opkroppen

Weer een andere manier van doorstaan is dat sommige mensen juist gevangen zitten in het verdriet en het geen plekje kunnen geven, ondanks dat ze dit graag zouden willen. Door dit verdriet kunnen ze niet verder met hun leven en blijven ze in dit verdriet hangen. Dit zie ik vaak gebeuren wanneer er bij een cliënt plots iemand uit het leven verdwijnt of wanneer iemand voor het gevoel iets niet heeft zien aankomen. Dit is dan zo abrupt gegaan waardoor er een pilaar uit het leven wegvalt en het ‘huis’ niet meer stevig staat. Dit creëert op dat moment veel pijn, angst en verdriet.


Het leven als een treinreis

Ooit zei een wijs man tegen mij: “Mensen loslaten in het leven is een van de moeilijkste taken die wij hebben, maar zie het leven als een treinreis. Je bent ooit alleen op de trein gestapt en tijdens deze treinreis stappen er regelmatig allerlei mensen bij je in de trein. Sommige mensen reizen een hele lange tijd met je mee en andere mensen maar kort. Van ieder mens mag je iets leren. Wanneer deze persoon weer doorgaat met zijn eigen reis dan is het aan jou de taak om deze persoon een warm plekje in je hart te geven en weer open te gaan staan om nieuwe mensen te ontmoeten. Om weer nieuwe dingen te mogen ervaren en te leren.”


Hypnotherapie helpt

Met hypnotherapie kunnen we het afscheid nemen verwerken en een plekje gaan geven.  Dit zijn intense maar hele mooie sessies om te mogen doen. Tijdens de sessie wordt de pijn geheeld waardoor er op een fijne, andere manier naar de situatie gekeken kan worden en het gevoel met terugwerkende kracht een plekje kan krijgen in het hart.  Vanaf het moment dat dit in je hart is geplaatst, voelen mensen rust, warmte en veel liefde. Waardoor ze weer met een glimlach de praktijk kunnen verlaten.


 Kun jij hulp gebruiken bij het verwerken van een verlies? Laat het mij gerust weten dan kunnen we samen kijken wat ik voor jou kan betekenen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen