Afvallen: niet het eten zelf, maar de reden waarom is het probleem

Afvallen: niet het eten zelf, maar de reden waarom is het probleem

Afvallen met hypnotherapie is één van de thema’s die ik veel behandel in mijn praktijk. Veel van mijn cliënten proberen al jaren een einde te maken aan hun jojo-effect, maar telkens als ze hun doel bereikt hebben, vallen ze na een tijd weer terug in hun oude patroon. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat diëten niet de oplossing is. Het kan( in sommige gevallen) wel een goede ondersteuning zijn, maar het is niet de kernoplossing. Wat ik hiermee bedoel leg ik graag hieronder uit. 

Met een dieet ben je vaak tijdelijk anders aan het leven; je ontzegt jezelf dingen om bij je streefgewicht te komen. Dit doe je vanuit wilskracht ( 5%) wat op moet boksen tegen de ( 95%) van het onderbewustzijn. Wanneer je voldoende gewicht verliest, geeft dit in sommige gevallen motivatie en de kracht om deze tijdelijke levensstijl aan te houden. Echter daarna wordt het vaak moeilijker en moeilijker, omdat er in het onderbewustzijn de oude vertrouwde patronen opgeslagen liggen, die ooit met een functie zijn ontstaan.

Op het moment dat de wilskracht niet sterk genoeg is of wanneer je toch streefgewicht behaald hebt en er gebeuren bepaalde dingen in je leven, kunnen de oude patronen weer zichtbaar worden zoals: snoepen en snaaien in de avonduren, een tweede keer opscheppen en niet stoppen wanneer je verzadigd bent. In plaats van een schaaltje chips, een hele zak of in plaats van een koekje, de hele doos.


Onderliggend gevoel

Dit heeft te maken met een onderbewuste reden die jou een drang geeft om iets te verzadigen. Vaak zeggen mensen: “Ik vind het gewoon lekker om iets te pakken”. Als je het gewoon lekker vindt, kan je het ook laten staan toch? Maar dan hoor ik vaak de reactie: “Dat lukt mij niet, omdat ik een aandrang heb”.

Deze drang is sterker dan hun gedachten en wilskracht. Vanaf dit punt wordt het interessant, want deze drang komt vanuit het onderbewustzijn. Vaak zie ik dat er beneden die onderliggende drang een emotie of gevoel diep geworteld zit, wat bevredigd wilt worden. Doordat het zo diep in het onderbewustzijn ligt opgeslagen, kunnen mensen vaak zelf de vinger er niet opleggen en maken dan maar de link naar eten.

Eten is niet het probleem, maar waarom we eten. Ik ken geen enkele baby die een drang heeft naar snoepen en snaaien. Dit heeft ermee te maken dat het een onbewust aangeleerd gedrag is waar je jezelf niet meer bewust van bent hoe het ontstaan is.


Afvallen en hypnose

Met hypnotherapie kunnen we een einde maken aan het jojo effect en het onderliggende gevoel wegnemen wat de drang veroorzaakt. Hierdoor hoef je geen gevecht meer met jezelf aan te gaan. Je gaat juist een innerlijke rust ervaren bij eten, omdat je niet meer die sterke behoefte van binnen hebt. Doordat deze innerlijke drang er niet meer is, hebben mensen de gedachten van snoepen ook niet meer. Laatst hoorde ik nog van een cliënt: “Ik kwam thuis van de supermarkt en ik had in de winkel niet eens aan chips gedacht!”.

Tijdens de hypnotherapie sessies kijken we ook naar overtuigingen die ervoor zorgen dat jij het gevoel hebt dat je het bord leeg moeten eten. Door deze onderbewuste veranderingen zal je gaan merken dat je gedrag verandert en je weer de regie hebt over je eetgewoonten. Ook zal het je opvallen dat je gezond en verantwoord kunt afvallen zonder dieet gevoel en zonder bezig te zijn met koolhydraten, calorieën of grammen - We gaan terug naar de basis waar jij mee geboren bent. En al jij op je streefgewicht bent, zal je gaan merken dat je vanuit een innerlijke rust met deze levensstijl door kunt gaan.

Wil jij je (eet)patronen ook doorbreken en einde maken aan het jojo effect? Neem dan de eerste stap door met mij contact op te nemen en ik help je graag afvallen door middel van hypnotherapie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen