Terugblikken heen blikken

2020 was duidelijk een bewogen jaar. Het was een jaar wat voor velen begon zoals gemiddeld elk nieuwe jaar begint in hun leven: met nieuwe kansen en goede voornemens. We hoorden wel over de Corona besmettingen in het buitenland, maar wij als nuchtere Nederlanders waren daar niet echt mee bezig. Tot dat er op 27 februari de eerste Corona besmetting officieel werd vastgesteld. Voordat we het door hadden, zaten we met z'n allen in een intelligente lockdown, waardoor half Nederland plat lag.

Ieder mens ging daar op zijn eigen manier mee om. Sommigen gingen die extra vrije tijd investeren in de tuin of verbouwingen doen die later pas gepland stonden. Anderen brachten meer tijd door met familie en vrienden. Zo waren er ook mensen die nood gedwongen werden om aan hun relatie met hun partner te gaan werken, waardoor ze dichter bij elkaar kwamen of juist er achter kwamen dat ze samen niet meer verder kunnen.

Maar voor veel mensen bracht deze tijd ook veel angsten, spanningen en sombere gevoelens naar boven. Dingen waar je normaal energie van krijgt of die je leven compleet maakten, werden opeens afgepakt. Dit creëerde bij velen een innerlijk conflict.


Confrontatie en reflexie

In dit Corona tijdperk worden we ook geconfronteerd met onszelf. Onze authentieke gevoelens die vaak onbewust weggedrukt worden door het dagelijkse leven, komen nu naar boven. Echter zien mensen dit vaak als iets negatiefs en willen dit oplossen met externe middelen buiten zichzelf zoals (ongezond) eten, drank, drugs, extreem veel sporten of andere destructieve afleidingen.

Ook is men vaak juist alleen maar bezig met toekomstplannen en niet met het leven in het hier en nu, dat nu juist geen prettig gevoel is. Hierdoor zag ik in mijn praktijk een toename van cliënten met paniekaanvallen, heftige (dwang) angsten, verslavingen, trauma's en verdriet dat weg gestopt was en nu terug naar boven kwam.

Ondanks dat er in deze tijd (spijtig genoeg) mensen zijn die erg ziek worden, moeten vechten voor hun leven en daardoor weer overgaan naar het licht, zie ik ook iets moois aan de andere kant van de medaille. Een tijd om naar binnen te kijken en met deze onderliggende gevoelens aan de slag te gaan.

Dit zijn vaak gevoelens die tijdelijk geparkeerd waren of één keer in de zoveel tijd naar boven kwamen en je somber, depri, onzeker of angstig maakten. Deze gevoelens zorgen er vaak ook voor dat we onze dromen niet waar kunnen waarmaken. Hierdoor stagneren we en daardoor kunnen patronen niet doorbroken worden.

Maar als je hiermee aan de slag gaat, kan je juist de beste versie van jezelf worden. Vanaf dat moment word je geroepen op je persoonlijke leiderschap.


Out of the doom box

In deze tijd zie je ook de creatieve ondernemers naar boven komen. De ondernemers die niet in beperkingen maar juist in mogelijkheden denken. Vaak zie je dat juist die ondernemers nu met ideeën komen, die een groot succes worden. Durf te dromen en buiten het boekje te denken, want weet dat het onmogelijke mogelijk is. Het zijn je eigen overtuigingen die jouw angsten geven en jou beperken in die mogelijkheden.


Eigen ervaring

Persoonlijk heeft mij dit jaar ook veel gebracht. Het heeft mij mooie inzichten mogen geven op privé en zakelijk gebied. Inzichten in waar mijn echte diepe verlangens liggen en wat ik graag wil manifesteren in het leven. Tijdens dit proces kwam ik nog oude overtuigingen tegen die niet overeenkomen met de persoon wie in nu ben in het jaar 2020.

Door deze overtuigingen te omarmen en er juist mee aan de slag te gaan, in plaats van er tegen te gaan vechten, heb ik ruimte kunnen creëren om nog meer persoonlijk te kunnen groeien. Iets wat mij nog meer emotionele rijkdom en mogelijkheden geeft op zakelijke vlak. Zo zijn er allerlei mooie ideeën die komend jaar gemanifesteerd gaan worden.


Durf te investeren

De beste investering is in jezelf! Iets wat je altijd bij je draagt, ben jij. Als je gelukkig bent met jezelf en je durft het persoonlijk leiderschap te nemen, dan durf je te vertrouwen op alle hulpbronnen die je bij je draagt. Zo weet je, ongeacht in welke situatie je ook terecht komt, dat je op dat moment durft te vertrouwen op en houden van jezelf.

Over enkele weken staat er weer een nieuw jaar voor de deur en één ding is zeker: de situatie rondom Corona zal nog even blijven. Tegelijkertijd zal het leven ook nooit meer exact hetzelfde worden als voorheen. Bij verandering voelen veel mensen vaak weerstand, maar het brengt ons ook vaak nieuwe mogelijkheden.

Nu is mijn vraag, wat ga jij doen in het nieuwe jaar? Ga jij vechten tegen je gevoelens / de situaties waarin je verkeert of ga je juist de kansen en mogelijkheden zien?


Gebruik je fantasie

Weet dat er veel meer mogelijkheden zijn dan jezelf voor mogelijk houdt. Denk maar eens terug aan de kindertijd waar je nog heerlijk voldoende in je creatieve en fantasierijke gedachten zat. Waar je je bijvoorbeeld voor kon stellen dat een kartonnen doos een huis, boot of auto was. Durf weer eens te denken buiten de lijntjes.

Hoe zou jij je leven eruit willen laten zien als jij geen negatieve gedachten of angsten meer zou hebben? Angsten die jou laten bedenken dat het niet mogelijk is om baan te krijgen die je echt graag wilt of de droompartner waar je zo naar verlangt? Angsten die je verhinderen een hobby te gaan doen die je eigenlijk al zo lang wilt oppakken? Of in huis te gaan wonen waar je als kind van droomde?

Wat zeker is: er lag bij jouw geboorte echt geen briefje waarop stond wat er voor jou allemaal niet mogelijk is in je leven. Het zijn vaak niet meer dan onze eigen overtuigingen die ons beperken in de mogelijkheden waar we diep van binnen naar verlangen.


Niet lijden maar leiden

Merk jij aan jezelf dat jij je graag anders wilt voelen en dat er obstakels zijn waardoor je niet je leven leidt maar lijdt? Stel dan jezelf de vraag “Ga ik dit bekijken in mogelijkheden en kansen of accepteer ik het maar weer en blijf ik iedere keer tegen hetzelfde thema aan lopen?”.

Maak jij voor jezelf de keuze om eigenaarschap te nemen over jouw leven en wil je in 2021 gaan bouwen aan jaar waar jij recht op hebt? Neem dan contact met mij op en voor je het weet zijn wij samen de eerste steen aan het leggen.

Voor nu wens ik je ondanks de Corona maatregelen fijne dagen toe!

Over de schrijver
Reactie plaatsen