Alcoholverslaving

Ben jij iemand die iedere dag wel een glaasje wijn of een biertje drinkt? Dan heb je volgens veel deskundigen een alcoholprobleem of zelf een verslaving! Maar wanneer spreken we van een verslaving? Het is een verslaving als je het nodig hebt en het gevoel hebt dat je drank moet pakken en dat je het niet kunt laten staan.

Probeer het maar eens uit en drink alleen in het weekend je drankje. Het kan in het begin even onwennig zijn, omdat het ‘zo maar wat drinken’ ook een gewoonte is. Maar een gewoonte is goed te doorbreken. Echter als je het niet kan laten staan, dan heeft de alcohol voor jou een functie gekregen.


 Behandeling

Vaak wordt de focus door behandelaars van verslaving op de alcohol zelf gelegd. Het heeft zeker een aandeel, maar mijns inziens is dit symptoombestrijding. De één heeft meer genetische aanleg voor een alcoholverslaving dan de ander. Dat betekent dat sommige mensen verslavingsgevoeliger zijn, maar dit betekent niet dat je er niet vanaf kunt komen. Dit omdat het gedrag betreft wat je doet. Je drinkt omdat het een onderliggende functie heeft. Alcohol is niet het probleem, maar de drang naar drank.

Bij veel mensen die ik behandel met verslavingen zie ik dat er een bepaald gevoel van een onrust is die voor die aandrang zorgt. Dit gevoel is zo sterk dat mensen iets moeten pakken. Dit creëert een enorme tweestrijd in een persoon. Ze weten vaak bewust heel goed dat ze het niet moeten doen, maar die drang is zo sterk dat het niet te onderdrukken is.


Oorzaak

Onder die drang liggen vaak onverwerkte emoties, een laag zelfbeeld of ingrijpende gebeurtenissen waar mensen de controle over verloren zijn. Maar als ze alcohol drinken hebben ze voor hun gevoel weer even controle. Dit is natuurlijk maar een schijnoplossing.

Jouw onderbewustzijn geeft jou de drang eigenlijk om jou te beschermen tegen de innerlijke pijn en onrust. Dit heeft een tijd even een voordeel kunnen zijn, maar nu is het een belemmering in je dagelijkse leven. Je mentale en fysieke gemoedstoestand gaat hierdoor alleen maar achteruit.


Hypnotherapie aanpak

Met hypnotherapie kunnen we gaan kijken naar de innerlijke drang naar alcohol. Als we hier mee aan de slag gaan, kunnen we je onderbewustzijn weer op lijn brengen met je bewustzijn. Zodra dit gerealiseerd is, zal je merken dat je niet meer de trigger hebt om naar de drank te grijpen. Je ervaart dan weer rust.

Het behandelen van een alcoholprobleem is intensief maar zeker zo bevrijdend! Je kunt weer een innerlijke rust voelen. Je voelt dat je de regie weer over je leven kunt pakken. De pieker gedachten verdwijnen en je gaat van uitstelgedrag naar daadkracht. Je krijgt weer de leiding over je leven, waardoor je kunt genieten en weer plannen kunt maken voor de toekomst.

Heb jij het gevoel dat je niet altijd meer de regie hebt over je drinkgedrag? Weet dan dat de drempel laag mag zijn om met mij contact op te nemen. Ik reik je graag de oplossing aan om weer echt het maximale uit jouw leven te halen. Je eerste stap is al het halve werk!

Over de schrijver
Reactie plaatsen