Wat is hypnose?

Binnen nu en 5 minuten is naar alle waarschijnlijkheid jouw beeld van hypnose veranderd. Hypnose wordt door veel mensen nog steeds gezien als iets bovennatuurlijks of als iets wat niet wetenschappelijk te onderbouwen is. Of ze denken dat wanneer ze onder hypnose zijn, ze helemaal weg zijn en geen controle meer hebben. Echter is dit een vertekend beeld! Hypnose is niet meer dan geconcentreerde staat van aandacht of trance. 

Je herkent waarschijnlijk wel het volgende gevoel. Je bent al een tijdje in de auto aan het rijden en plots realiseer je je dat al op een bepaald punt bent. Op dat moment ben je niet bewust met je aandacht bij de weg, maar jouw onderbewustzijn is dat wel. Deze staat van concentratie is ook te herkennen wanneer je lekker in een boek zit of helemaal opgaat in de emoties van de acteurs in een goede film. Wat betreft het rijden in de auto op eigenlijk de ‘automatische piloot’ is jouw bewustzijn afgedwaald, maar neemt jouw onderbewustzijn wel de belangrijke taken over zoals sturen, remmen en schakelen. Dit is nu hypnose.


Welk gevoel?

Hoe voelt hypnose dan in de praktijk? Hypnose voelt als een heerlijke mentale en fysieke ontspanning. Je hoort mijn stem, je bent bewust van de ruimte en na de sessie weet je alles nog te herinneren van er gebeurd is. Iedereen die bij mij binnenkomt, vindt het op zijn of haar manier wel ergens spannend. Dit is logisch want je gaat iets doen wat nieuw en onbekend is. Daarbij is er het beeld wat veel mensen onbewust van hypnose hebben. Dit komt door veel vertoonde show hypnose die niet de nadruk legt op de helende werking van hypnose en meer bedoeld is om te vermaken.

Het lijkt vaak dat mensen op een podium niet meer de controle hebben, maar dit is een fabel. De mensen kiezen er bewust voor om iets te willen ervaren. Als de hypnotiseur op het podium een suggestie zou geven waar het onderbewustzijn het niet mee eens is, omdat dit niet binnen de normen en waarden ligt van de persoon die in hypnose is, dan zal die persoon gelijk uit de trance van hypnose zijn.

De werking

Iedere vorm van hypnose is zelfhypnose. Dit betekent dat jij gewoon de controle hebt. Vaak krijg ik van cliënten te horen “Dit was fijn zeg, het is lang geleden dat ik mij zo relaxt heb gevoeld!”. Het mooie van hypnose is dat wanneer je in deze trance bent je kritische factor minder actief is. Het kritische denken, het stemmetje wat zeurt ‘kan ik dit wel’ en ‘is dit mogelijk’ wordt nu aan de kant geschoven. Hierdoor wordt je onderbewustzijn toegankelijker voor suggesties en veranderingen.


Onderbewustzijn en bewustzijn

Wist je dat je ruim 95% van je handelingen doet vanuit het onderbewustzijn en maar 5% vanuit het bewustzijn? Wat het verschil is tussen het bewustzijn en onderbewustzijn? Vanuit het bewustzijn denken we logisch en analytisch.Ook komen al onze gedachten en wilskracht hier vandaan. Net als plannen en je korte termijn geheugen. Dit lijkt dagelijks heel veel, echter is het maar die 5%.

En wat is het onderbewustzijn dan? Het onderbewustzijn is eigenlijk een harde schijf waar al jouw gewoonten, gedragingen, emoties en lange termijn geheugen opgeslagen liggen. Praktisch alles waar je niet over na hoeft te denken, komt hier vandaan. Dus bijvoorbeeld wanneer je je veters aan strikken bent, denk je er niet meer over hoe het moet, maar doet het gewoon. Nog een voorbeeld is wanneer ik jou vraag hoeveel 4 + 4 is, dan zal er waarschijnlijk gelijk 8 in je opkomen. Maar als ik aan jou vraag hoeveel is 688x 364 dan moet je overschakelen op nadenken. Dit gebeurt dan weer vanuit het bewustzijn.

Jouw onderbewustzijn is eigenlijke een fantastische leermachine. Zodra iets eenmaal opgeslagen is, dan werkt het voor jou. Gelukkig maar! Stel je voor dat je alle onbewuste zaken de hele dag bewust zou moeten bijhouden…


Patronen doorbreken

Echter zijn er helaas soms wel eens overtuigingen of gevoelens vastgelegd op je harde schijf die jouw dagelijkse leven belemmeren omdat ze een patroon zijn gaan vormen. Met hypnotherapie kunnen we dit soort patronen doorbreken. Wil je weten wat hypnotherapie voor jou kan betekenen? Laat het mij dan gerust weten. Voor veel hulpvragen is een passende oplossing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen