De vijf misverstanden over hypnose

Wanneer er wordt gesproken over hypnose zijn er een aantal misvattingen die in deze blog uitgelicht zullen worden. Hierbij valt er onderscheid te maken in vijf misverstanden. 


Misverstand 1. ‘Ik verlies de controle’

Op tv zijn er meerdere shows te zien waarbij hypnose aan bod komt. In deze shows lijkt het alsof de mensen op het podium helemaal onder controle zijn van de hypnotiseur. Dit is echter niet het geval. Mensen die op dat moment de keuze maken om het podium op te gaan, willen graag iets ervaren en stellen zich voor deze ervaring open. Het is hierbij niet vanzelfsprekend dat jij je ervoor open stelt dat een hypnotiseur alles met je kan doen. Wanneer een hypnotiseur namelijk iets zou zeggen dat niet binnen jouw normen en waarden valt, dan kun je onmiddellijk uit de trance van hypnose komen. Wat daarnaast belangrijk is om te weten, is dat iedere vorm van hypnose zelfhypnose is. Dat betekent dat jij ten alle tijden de controle hebt over de situatie.

Zo is een mens altijd in staat om zijn of haar ogen te openen, indien ze deze behoefte hebben. Ook is het goed om te weten dat je tijdens een hypnotherapie sessie altijd de stem van de therapeut hoort en dat je weet dat je in de praktijkruimte bent. Door dit gegeven ben je na de sessie altijd in staat om alle informatie terug te halen en te herinneren.


Misverstand 2. ‘Hypnose is gevaarlijk’

Er wordt in de huidige maatschappij nog steeds gedacht dat hypnose iets bovennatuurlijks zou zijn of één of andere ritueel. Dat is niet het geval. Er zijn duizenden wetenschappelijke onderzoeken te vinden op het internet waaruit geconcludeerd kan worden dat hypnose niet meer is dan een natuurlijke staat van geconcentreerde aandacht. Het is te vergelijken met gevoelens die je dagelijks ervaart. Met hypnotherapie wordt er ingespeeld op jouw onderbewustzijn en kan bewust dit gevoel opgewekt worden waardoor jouw onderbewustzijn open gaat staan voor veranderingen en suggesties. Lees hier meer over mijn blog "Wat is hypnose?".


Misverstand 3. ‘Onder hypnose slaap je’.

Een groot misverstand over hypnose is dat hypnose een soort slapen is. Hypnose komt van het Griekse woord ‘hypnos’ wat slaap betekent. Het kan soms lijken alsof een gehypnotiseerd persoon in slaap is. Het tegendeel is echter waar. In hypnose zit men in een diepe ontspannen modus waarin men zeer gefocust is. Hierbij is iemand nooit daadwerkelijk in slaap. Hypnose is het moment tussen waakzaamheid en slapen in. Je bent fysiek en mentaal erg ontspannen maar je bent je ergens wel bewust van het feit dat je bij de therapeut in de praktijk bent.


Misverstand 4. ‘Je kan in hypnose blijven hangen’’

Eerder werd benoemd dat hypnose geen slaap is maar een vorm van geconcentreerde aandacht waardoor het onderbewustzijn open staat voor suggesties en veranderingen. Ook blijf je continu de stem van de hypnotherapeut horen en kun je indien het in strijd is met je eigen normen en waarden is, altijd wakker worden. Als gedurende de sessie de therapeut na een tijd zal stoppen met suggesties geven zal de trance weg zakken en neemt jouw bewustzijn het weer over. Vanaf dat moment ben je weer bewust in het hier en nu en ben je in staat om je ogen weer te openen. Soms merk ik als hypnotherapeut dat cliënten nog nagenieten van de de ontspanning. Ze willen dan nog niet terugkomen in het hier en nu. Ik laat ze dan na even nagenieten waarna ik ze vervolgens weer terughaal.


Misverstand 5. ‘Hypnose werkt niet bij iedereen’.

Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘ik weet niet of het bij zou werken en of ik ervoor open sta’. De uitspraak ‘’ ik ben daar denk ik te nuchter voor”is voor mij welbekend. Ik moet hier persoonlijk vaak om lachen, omdat deze mensen het beste in hypnose gaan. De mate waarin hypnose voor je kan werken, valt of staat met je wil om onder hypnose te gaan.

Hypnose is een combinatie van ontspannen, focussen en suggesties opvolgen. Dit zijn talenten die iedereen bezit. Iedereen die kan leren, verbeelden of focussen kan gehypnotiseerd worden. Het feit is wel dat niet iedereen even snel gehypnotiseerd kan worden. Dit kan te maken hebben met dat iemand het moeilijk vindt om te ontspannen of het spannend vindt.

Ook merk ik regelmatig dat mensen veel bezig zijn met misverstanden omtrent hypnose wat hen ook kan dwars zitten. Het kan helpend zijn voor mensen om van tevoren regelmatig eens een zelfhypnose te luisteren. Door dit te doen, zijn veel mensen beter in staat om te ontspannen, wat het makkelijker zal maken om onder hypnose te gaan.


Hulpvraag

Denk je dat hypnotherapie bij jouw hulpvraag zou kunnen helpen en ben je benieuwd hoe ik je daarbij kan ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact op zodat we dit kunnen doorspreken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen