Je bent niet depressief, je doet depressief
Iedereen heeft wel eens een sombere gevoel en dat is ook heel normaal. Het zou wat zijn als je iedere dag je 100% op en top zou voelen! Dan is er geen piekmoment meer en dan zal je alles altijd op dezelfde manier ervaren. Zo heb je op den duur geen behoeftes meer aan uitdagingen in het leven en dan zal de waardering ook wegvallen. Die afwisseling is dus belangrijk om van het leven te kunnen houden. Duurt dit sombere gevoel echter langer dan 2 weken en kun je werkelijk nergens meer van genieten? Dan spreken we van een depressie.
Jezelf niet meer
Bij een depressie is dit sombere gevoel zo sterk dat je zelf door bomen het bos niet meer ziet en je niet meer blij kunt worden van je dagelijkse activiteiten. Het liefste wil je binnen blijven, stel je dingen uit, maak je geen plannen meer en vermijd je sociale contacten. Vaak sluimert dit depressieve gevoel er langzaam in totdat je omgeving het opmerkt of dat je het blok aan je been niet meer kunt dragen. De één probeert dit zelf een plekje te geven door er met mensen over te praten, de ander probeert het te onderdrukken met eten of alcohol en weer een ander gaat op zoek naar hulp. Dit laatste is natuurlijk de oplossing om de kern van het probleem snel en effectief aan te pakken.
Medicatie
Tijdens dit traject van hulp zoeken wordt er vaak door de huisarts antidepressiva voorgeschreven in combinatie met de juiste therapie en naar een x aantal tijd dan voel je jezelf weer terug in je kracht staan. Persoonlijk ben ik van mening dat antidepressiva een mooi hulpmiddel is om tijdelijke even ademruimte ruimte te krijgen, maar zie het niet als een permanente oplossing. Want mijns inziens onderdrukt het juist het gevoel waar aan gewerkt moet worden! Jouw oplossing ligt in het onderbewustzijn.
Opboksen
Echter zie ik helaas vaak cliënten bij mij in de praktijk die al een hele tijd therapie hebben gevolgd bij een psycholoog, maar gewoonweg niet helemaal uit de depressie komen. Aangezien ze moeten opboksen tegen dat drukkende, nare depressieve gevoel. Dit is dan ontzettend zwaar en kost ze erg veel energie. Dit depressieve gevoel ligt in het onderbewustzijn opgeslagen: de machinekamer van al jouw automatische gewoonten, gedragingen, emoties en lange termijn geheugen. Ruim 95 % van al jouw handelingen komen hier vandaan. Het is dus logische dat het je niet lukt om met 5% vanuit jouw bewustzijn dit om te buigen naar een positief gevoel.
Niet mee geboren
Ikzelf zie depressie niet iets als iets wat je hebt maar iets wat je doet! (Mits het niet gaat om bijvoorbeeld bipolaire stoornis 1/2 natuurlijk) Waarschijnlijk denk je nu “Hoezo heb ik het niet en ik voel het toch?”. Bij de meeste cliënten die ik spreek en wie ik de vraag stel “Heb jij je altijd al zo gevoeld en/of voel je jezelf altijd al zo?”, krijg ik bijna altijd het antwoord “Nee!”. Bij sommige mensen is het pas sinds enkele jaren en bij anderen is het ergens in de kindertijd al op lichte schaal ontstaan. Het interessante is dat ik nog nooit een baby heb gezien met angsten of depressieve gevoelens net na de geboorte. In de loop van het leven zijn die depressieve gevoelens ergens ontwikkeld. De één heeft er daarbij ook nog meer genetische aanleg voor dan de ander.
Hypnotherapie en depressie
Tijdens de hypnotherapie zie ik vaak dat er onderliggende emoties zijn zoals bijvoorbeeld een minderwaardigheidscomplex. Wellicht kreeg je als kind niet genoeg erkenning of niet de emotionele steun die je als kleintje nodig had. Of je voelde je heel eenzaam in de kinderjaren en nooit begrepen. Maar er kunnen ook emotionele trauma’s op de loer liggen die niet verwerkt zijn op onbewust niveau. Soms zijn deze gevoelens wel op rationeel niveau verwerkt, maar niet op gevoelsniveau in het onderbewustzijn.
Dit zijn nu net de gevoelens die zorgen voor dat zware, nare gevoel. Door die te verwerken komt er weer echte ademruimte en ook weer de mogelijkheid om de liefde voor jezelf toe te laten. Aangezien je onbewust in de onverwerkte emotie bent blijven hangen, ben je jezelf er ook naar gaan gedragen. Vaak zetten mensen zich in zo’n beginstadium over de eerste depressieve gevoelens heen en dan sluimert het er langzaam in tot je niet meer uit de visuele cirkel kunt komen.
Gevoel maakt of breekt gedrag
Als je jezelf goed voelt, heb je ook positieve gedachten. Wanneer je jezelf slecht voelt dan heb je negatieve gedachten. Zo werkt het nu eenmaal. Het gevoel heeft een groot aandeel in jouw gemoedstoestand. We gedragen ons naar het gedrag wat we voelen. Blije gevoelens nemen blij gedrag mee, net zoals verdrietige gevoelens je bedroefd gedrag meegeven. Voel je je angstig? Dan gedraag je jezelf ook als een angsthaas. Ons gevoel uit zich in een gedrag en zo ben je ook je jezelf depressief gaan gedragen.
Er is hulp
Met de juiste coaching, de juiste werkwijze en hypnotherapie kunnen er snel doorbraken gemaakt worden. Merk jij dat je na het lezen nieuwsgierig bent geworden en voel je dat deze blog iets met je doet? Neem dan gerust contact met mij op om samen eens te bespreken wat ik voor jou kan betekenen. Geloof in mogelijkheden en denk niet in beperkingen.